luni, 17 decembrie 2012

Jungla urbana si nou-nascutul la purtator

Pentru ca saptamana trecuta, pare-mi-se, citeam un articol in Totul despre mame despre facilitatile pe care ti le aduc purtarea copilului in spinare, mi-am dat seama ca nu am scris despre acest vast si important subiect deloc pana acum desi ma lovesc in fiecare zi de acest lucru.

M-am regasit total in articolul scris de Simina. Este foarte greu in oras cu caruciorul. Nu ai acces la tramvai, nici la toate gurile de metrou, iar pe trotuar, nici nu mai spun ca abia te strecori cu caruciorul printre masinile parcate. Nu vreti sa stiti ce e la gura mea de fiecare data cand vrem sa ajungem in parc!

Dar, cat era mogaldeata mica, desi l-am descoperit cam pe la trei luni si jumatate, am achizitionat minunatul wrap de aici ba chiar cu o mica reducere si nu a trebuit sa platesc si transportul caci am fost la Baby Expo din mai 2012.

Iate-ne in minunatul wrap elastic, incat imediat dupa achizitionare am si mers in Ikea:


Si pentru ca este elastic, acum ca ne-am facut mari si grei nu ne mai ajuta, asa ca ne-am luat un SSC (Soft Structured Carrier) tot de pe poarta-ma.ro, adica un marsupiu Luna. Este mai scump, dar il ai pana implineste copilul trei ani sau si mai bine.

Nu ne vedem prea bine, cu SSC-ul:


Desigur, sunt mai multe avantaje in a purta copilul la piept: participa si el la activitati, sta la pieptul mamei, infrunta impreuna cu mama toate "primejdiile", se simte protejat, sta intr-o pozitie corecta (cu genunchii mai sus de fund si cu spatele arcuit in forma de c), iar mama are mainile libere.

Sunt insa si dezavantaje pentru mamele cu probleme de coloana, mai ales ca cu timpul copilul creste in greutate. Imi este greu acuma sa-l iau pe cel mic in SSC, caci este foarte frig si trebuie sa-l imbrac foarte gros, iar in SSC la pieptul meu ne incalzim mai tare amandoi. Plus ca daca se incalzeste si vrea sa iasa afara, nu mai este ca in wrap sa pot sa-l scot oricand si sa-l bag la loc. Poate sunt eu la inceput pana invat cum sta treaba si de aia mi se pare un pic mai complicat. Mai avem timp sa exersam mai mult la primavara.

Pana una-alta, acel articol mi-a amintit ca il pot purta si prin casa, linistita ca nu trebuie sa merg in varful picioarelor, si sa-mi fac toate 'trebile', chiar cu zgomot. Uite si dovada (cred ca mai avea utin si adormea):



Dar ma bucur sa vad ca aceste sisteme de purtat copii au intrat si la noi, desi in vest ele sunt de prin anii 60-70, din cate-am inteles. Sunt o alterntiva demna de luat in considerare in defavoarea caruciorului. Desi caruciorul mi se pare ideal pentru cumparaturi, ca ai unde sa le transporti. ;)

2 comentarii:

Raluca Tudor spunea...

Buna!
Si eu am un marsupiu , dar nu l-am folosit niciodata.
Am incercat o data sa ies cu el afara pentru ca ma grabeam si trebuia sa ajung pana la farmacie, am zis ca mi-e mai simplu sa nu ma mai car cu caruciorul. Insa nu am reusit sa il montez in aceasta chestiune. L-am montat pe el in marsupiu, dar cand sa il leg si de mine, nu am mai reusit, asa ca am abandonat aceasta varianta. :))

Forever Catalina spunea...

Buna Raluca, sunt mai multe feluri de marsupiu, nu stiu ce sa-ti spun pentru ca nu stiu de care ai. Nu ti-a iesit pentru ca te grabeai. Ar trebui sa acorzi timp in tihna pentru a citi instructiunile si a invata sa-l montezi corect in asa fel incat si bebe sa stea corect. Daca tot il ai, e pacat sa nu-l folosesti. Ai sa vezi ce-ti usureaza viata!