vineri, 7 februarie 2014

Esti pregatita sa devii mamica?

Vreau sa te avertizez de ceva care poate o sa te amuze la inceput: viata voastra, dar in primul rand viata ta, mamico, se va schimba radical, de asta poti sa fii sigura! De ce zic ca te poate amuza? Teoretic si tu esti pregatita de o schimbare, dar nu constientizezi asta, pentru ca o sa vezi ce zic doar cand vei fi ajuns acolo. Iti spun asta pentru ca eu am realizat/constientizat/am simtit abia la un an dupa ce am nascut. Undeva in adancurile mele am tot sperta ca viata mea va reveni la viata de dinainte de sarcina.

De aceea este foate important ca decizia de a pastra sarcina ti apartine tie si doar tie! De ce spun in primul rand viata ta, pentru ca doar mama este alaturi de puiul ei, doar mama ii da san puiul ei, doar mama poate anticipa fiecare gest, grimasa, sunet al puiului ei, de mama este cel mai atasat copilul. La inceput se va schimba in bine, caci euforia minunii va va cuprinde pe amandoi. Apoi vor veni si momentele mai dificile, dar cu rabdare si cu familia sau prietenii aproape, vei trece peste ele. Sper ca nu te-au speriat cuvintele mele. Eu vreau sa te pregatesc pentru necunoscut incat sa nu-ti mai fie teama. Gandeste-te ca o sarcina este un fenomen natural, si ca natura o sa-si urmeze cursul cum o sa considere ea de cuviinta in asa fel incat sa fie mai bine. Si ca orice problema este spre bine.

In cazul meu, vestea ca trebuie sa nasc prin cezariana m-a speriat la inceput, apoi m-a contrariat, am zis ca este mai comod doctorul meu si nu vrea sa nasc natural. Motivul principal pentru care a luat aceasta decizie (si pe parcursul sarcinii s-a dovedit ca e mai bine asa pentru ca am avut tensiunea mare in ultimul trimestru) a fost pentru ca am avut mai multe tulpini de HPV pe colul uterin. Voi detalia mai incolo ce inseamna aceasta boala. Si desi la momentul respectiv nu erau studii despre repercusiunile asupra copilului, doctorul meu n-a vrut sa riste. Acest lucru s-a dovedit pentru a treia oara, la nastere, cea mai buna decizie: copilul meu avea cordonul ombilical infasurat de doua ori in jurul gatului si n-ar fi facut fata unei nasteri naturale. Bineinteles ca am facut ecografii in fiecare luna a sarcinii si tot bineinteles ca nu s-a vazut acest lucru.

Tin minte ca eu citeam o groaza de situri despre evolutia sarcinii pe luni, sau alte situri despre tot felul de articole atat vestimentare cat si de amenajarea camerei celui mic. Dar acum imi dau seama ca nu ma concentram asupra aspectelor mai importante. Desigur, este important sa fiti pregatiti pentru marele moment, dar asta este partea cea mai simpla. Lucrurile care conteaza intr-adevar sunt altele.

Un comentariu:

mami pentru doi spunea...

O, da! Si eu am crezut ca sunt pregatita pentru orice dar chiar
nu poti sa iti imaginezi ce inseamna si cat de mult ti se schimba viata.