joi, 12 decembrie 2013

PartoSure, test pentru determinarea PRN (Perioada Ramasa pana la Nastere)

Dragelor si dragilor!

Ieri, 11 decembrie 2013 am asistat la un moment istoric! Am fost invitata la lansarea unui test inovativ pentru femeile insarcinate: PartoSure in cadrul caruia au vorbit Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie, si Paula Negritoiu, life coach. La lansare au fost invitate si trei vedete locale: Dana Rogoz si Anca Lungu, amandoua insarcinate, si Ioana Ginghina (care isi mai doreste un copil). Din cate am inteles acest test a fost foarte asteptat in America, unde femeile insarcinate rareori ajung la un consult ginecologic pe toata perioada de sarcina! Iar daca ajung, medicul este foarte scump si sunt foarte putini medici. Asa ca de cele mai multe ori femeile nu ajung la medic si nasc cu moasa...cel putin asa ni s-a spus la prezentare. Mie una mi se pare un scenariu cam horror, iar daca asa stau treburile, n-as vrea sa fiu gravida si sa trebuiasca sa nasc in America!



Dar iata ca s-a lansat un test similar celui de sarcina, care iti indica daca in urmatoarele 7 zile urmeaza sa nasti sau nu. Cum? Simplu: detecteaza cu claritate prezenta proteinei PAMG-1 (Placental alpha-microglobulin-1), determinand astfel timpul ramas pana la nastere. Adica te poate preveni in caz de nastere prematura, ca sa poti lua masurile necesare impreuna cu medicul pentru a pregati un fat prematur pentru viata extra-uterina. Avand o prietena care a pierdut o sarcina, si cunoscand si cazul altor femei gravide care au pierdut ani la randul multe sarcini din cauza trombofiliei, am intrebat daca este valabil si in acest caz. Evident ca raspunsul a fost negativ, pentru ca mai devreme de 20 de saptamani facem testul degeaba.

„Gratie inovatiilor medicale, gravidele din Romania pot beneficia in prezent de un test care poate elimina atat insecuritatea nasterii, cat si riscurile la care este predispus un bebelus prematur. PartoSure este un test non invaziv, care nu necesita examen cu valve si poate fi utilizat atat de medicul specialist, cat si de pacienta, in intimitatea casei sale. Citirea testului se face in cateva minute, avand o acuratete de ~99%, fapt demonstrat de studiile clinice”, precizeaza Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie. Testul se aseamana cu un test de sarcina, are aceleasi doua liniute in caz de nastere prematura. Se introduce un betisor cu vata in varf in vagin pentru preluare de secretie, dupa care se dizolva intr-o eprubeta intr-un lichid (30 secunde), apoi se introduce testul n acel lichid si se asteapta pana la 5 min sa se coloreze liniutele. Kitul PartoSure contine un betisor steril, o eprubeta si o banda de test, ambalate intr-un sac de plastic. Pentru detalii gasiti pe pagina oficiala partosure.com.

Acest test a fost conceput pentru a se evita probleme de genul:

- in caz de ruptura de membrana cand pot aparea urmatoarele complicatii: suferinta fetala, nastere prematura, infectie neo-natala/materna, prolaps de cordon ombilical, decolare prematura de placenta, endometrite postpartum.
- in caz de nastere prematura, nou-nascutul prematur poate avea complicatii pe termen scurt de tipul: hemoragii cerebrale, probleme cardio-respiratorii, infectii neunatale;
- iar ca si complicatii pe termen lung: retinopatie de prematuritate, sechele neuro-psihice.

Acest test se adreseaza urmatoarelor cazuri:

- gravidelor dupa 20 de saptamani de sarcina cu semne si simptome sugestive de nastere prematura;
- iti arata daca este risc de naster prematura in urmatoare le 7 zile;
- daca risti sa nasti prematur, ai astfel oportunitatea sa te pregatesti (cu medicatie din partea medicului: corticosteroizi si/sau tocolitice) pentru a evita toate problemele mentionate mai sus;
- daca vrei sa pleci intr-o calatorie mai lunga cu masina sau cu avionul si vrei sa stii ca poti pleca linistita;
- pentru a evita metode invazive de control si spitalizari prelungite.


Suna a investitie buna, desi mi se pare foarte scump: 260 lei! Se poate comanda de pe siteul testdenastere.ro.


Voi, femeile insarcinate, ce ziceti? Vi sa pare util? Ati da 260 lei pentru a afla daca urmati sa nasteti prematur?

2 comentarii:

Mami pentru doi spunea...

Mi se pare o idee foarte buna, insa si ginecologul cred ca ar putea sa estimeze daca vei naste prematur, asa ca in conditiile in care testul costa cam cat o ecografie, eu nu mi l-as procura Probabil va avea success daca vor reusi sa il faca mai accesibil. Oricum, articolul tau e foarte interesant.

Anonim spunea...

Buna ziua, eu am nascut prematur acum cinci ani iar acum sunt din nou insarcinata.am fost la mai multi medici ginecologi si la intrebarea mea daca exista riscul sa mi se rupa iar membranele la 28 de saptamani, absolut toti mi -au dat acelasi raspuns;
Ca nu au de unde sa stie ca nuvsunt dumnezeu (trei ginecologi pana acum:))
As face acest test dar el nu precizeaza decat daca poti naste in urmatoarele 7zile..eu am crezut ca-mi va preciza riscul exact daca voi naste sau nu a doua oara atat de devreme.
(Primul copil traieste, este o minune de baietel, dar din pacate nu merge si nu vb.)...:(