In ultima vreme, surprinzator, dar citesc (avand in vedere ca m-am intors la serviciu)! Citesc doua carti in paralel, despre care nu credeam ca pot avea legatura, dar la un moment dat mi-a fost clara legatura ca lumina zilei! Nu citesc in paralel de obicei, dar am fost obligata de circumstante (citesc la birou o carte in format pdf, ca sa nu se prinda sefa ca fac altceva decat sa muncesc! sper ca nu citeste si ea postarea mea... :P)
Oricum ar fi, ca o alta inroducere, inainte sa devin mama, eram de parere ca bataia e rupta din rai. Pe aceasta cale o rog pe sora mea sa ma ierte pentru bataile pe care le-a incasat din partea mea cand era mica si ramanea doar cu mine...
Am descoperit doua carti deosebite! Prima se numeste "Limbajul trupului" de Alice Miller si a doua "Retete de jocuri" de L Cohen (sau Playful Parenting).
Ca idee generala comuna: COPILARIA ESTE CEA MAI IMPORTANTA PERIOADA DIN VIATA UNUI OM! De ea depinde personalitatea adultului, capacitatea lui de a se integra in societate, capacitatea de relationare cu semenii, reusitele sau esecurile. ABSOLUT TOTUL depinde de copilarie!
Alice Miller numeste bataile, mutilarile, etc, abuzuri. Lawrence Cohen, psiholog pediatru, merge mai departe si depaseste crizele/problemele, si in general momentele cand ne vine sa le rezolvam prin bataie, prin joc.
Revolta trupului spune asa: cu cat ne refulam mai mult niste sentimente legate de parintii nostri, cu atat trupul sufera, pentru ca el nu se minte. Din cauza regulilor de morala din societatea noastra, suntem atat de indoctrinati, incat nici macar nu indraznim sa ne acuzam parintii pentru traumele din copilarie! Dar in momentul in care constientizam asta, si ne inconjuram de persoane cu care putem comunica, problemele de sanatate trec.
Retete de jocuri spune: coboara la nivelul copilului si joaca-te cu el! Copilul are nevoie sa-si umple paharul (metafora pentru incarcarea bateriilor afective). Jocul poate sa rezolve multe probleme de comportament, poate reface legatura dintre copil si parinti. Dupa felul in care se joaca un copil iti poti da seama ce probleme are, ce emisiuni priveste la televizor, etc. Ca si exemple: joaca de-a doctorul, il ajuta pe copil sa-si descarce teama de injectii si prin invesarea rolului, el detine controlul - lucru foarte important. Joaca are efectul de vindecare a sufletului si a problemelor copiilor pentru ca ei nu stiu sa se exprime.
Si v-as putea spune mult mai multe, dar ii voi lasa pe autori, caci ei spun cel mai bine! Lectura placuta!
PSș a fost scrisa in primavara-vara cred dar nepublicata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu