sâmbătă, 23 august 2014

Ce inseamna Montessori

Este foarte dificil sa rezumi intrega filosofie Montessori in cateva cuvinte. In primul rand nu este un sistem de invatamant comparabil cu alte sisteme. Este mai mult de atat, este un stil de viata. Maria Montessori nu a creat niste reguli pentru ca apoi sa le testeze pe copii, NU! A observat de la distanta diferite comportamente de copii (in diferite medii: India, Italia, etc) si-a notat si s-a lasat indrumata de copil. De precizat ca Maria Montessori a fost prima femeie doctor din Italia si a studiat medicina, psihologia si comportamentul copiilor.

Sursa poza.

Ce stiu deocamdata (fara sa fi urmat cursul de calificare internationala) si este foarte important de stiut pentru orice viitoare mamica:

- primii 3 ani sunt cei mai importanti in viata unui om! Ce vede, ce simte, ce traieste pana la 3 ani sunt definitorii pentru restul vietii!
- interventia adultului trebuie sa fie minima; adultul trebuie sa creeze un mediu potrivit stadiului de dezvoltare al copilului pentru ca acesta sa exploreze mediul in siguranta si in libertatea propriilor alegeri. Adultul sta de-o parte si mai mult observa; ii arata copilului cum sa utilizeze corect obiectele/materialele de studiu si se retrage, permitand copilului sa exerseze ori de cate ori acesta doreste;
- copilul nu trebuie intrerupt sub nicio forma cand se concentreaza! nimic nu este mai important decat ca el sa-si duca la bun sfarsit activitatea inceputa!!!
- FARA MINCIUNI! Chiar daca e mic si nu se poate exprima! Ca un exemplu: daca plange dupa tine cand pleci, mai bine sa-i spui ca pleci si sa-ti iei larevedere decat sa dispari. Este foarte confuzant pentru el sa nu stie unde ai disparut, ba chihar se sperie si pierde si increderea in mediul inconjurator;
- pentru ca Maria Montessori are la baza studii de psihologie infantila, povestile nereale (cu animale si intamplari fantastice) nu sunt spuse decat dupa varsta de 6 ani. Abia dupa 6 ani copilul stapaneste ratiunea si poate face diferenta dintre real si ireal. Mi-a parut rau ca nu am stiut asta mai demult. Acum copilul meu a capatat si ramas cu o frica de lup (de cand i-a spus bunica povestile cu lupi: capra cu 3 iezi, cei 3 purcelusi, ). In fiecare seara cand ramanem singuri incepe sa planga si se lipeste de mine ca vine lupul... Si sunt frici cu care pot ramane toata viata!
- Montessori se bazeaza pe filosofia "Ajuta-ma sa ma descurc singur", adica nu faci nimic in locul lui, caci ii faci un mare defavor pe termen lung!
- copilul este implicat in cat mai multe feluri de activitati, pentru a si le insusi/incarna (a se familizariza cu procesul);
- varsta de 4 ani este propice pentru a invata sa citeasca! Singuri! In mod firesc, cu placere si ca o joaca! In timp ca-si exerseaza musculatura pentru scris!
- intr-o clasa Montessori autentica este liniste fara sa fie impusa; fiecare copil se concentreaza pentru a-si insusi deprinderi/cunostinte noi;
- in Montessori nu exista evaluare, note, calificative pentru ca in Montessori nu se incurajeaza competitiile. In Montessori conteaza ce-si insuseste copilul, informatia si calitatea ei si nu redarea informatiei in mod automat. Scolile primare Montessori care se deschid acum la noi in tara au recurs la varianta de compromis in care se face o evaluare trimestriala doar pentru ministerul invatamantului si care nu este aratata copilului!

Daca mai sunt lucruri de adaugat, va rog sa le adaugati in comentarii!


Nu-i asa ca este interesant? Nu-i asa ca tot ce spune Maria Montessori e de bun simt si cat mai aproape de natura copilului?

3 comentarii:

Roxana Lazar spunea...

si eu sunt fan Montessori. imi place mult cum ai rezumat!

Haine Gravide spunea...

Hmm , un articol interesant care merita citi .

Anonim spunea...

Buna, foarte interesant articolul! Daca sunteti interesate puteti intra pe site-ul meu www.sports-gear.ro, unde gasitit articole pentru copii.Multumesc