luni, 27 aprilie 2015

"Tati, joaca-te frumos!"


Sigur, "frumos" este un cuvant pozitiv, dar are pacatul sa fie foarte vag, mai ales cand e vorba de copii. Ce inseamna frumos?

Ce stie copilul ca inseamna frumos? Si la oamenii mari, a te juca frumos, poate avea atat de multe intelesuri: unii inteleg ca un copil sa se joaca cu anumite jucarii, altii prefera singuri, altii sa fie silentiosi, etc, etc. Spune-i copilului cum PREFERI sa se joace. Da-i indicatii, variante, din care el sa aiba ocazia si demnitatea sa aleaga!

De fapt, aici sta tot SECRETUL: ii dai 2 sau 3 variante, maxim, de unde el poate alege ce preferi si tu ca adult. In felul asta ii pui si limite, fara ca el sa fie deranjat in cele mai multe cazuri. Sigur, cand e musai sa se culce si el nu vrea, daca nici dupa ce-i oferi varianta de a se duce la culcare acum sau peste 5 minute (sau dupa ce citim/spunem o poveste), tot nu vrea, va plange (se va descarca de tensiunile acumulate peste zi) putin, un minut, cateva minute si apoi se va culca linistit. Plansul la copii este necesar. Este ca o terapie care-l ajuta sa se descarce de tensiunile acumulate in timpul zilei, de frustrari.

O situatie gestionata corect a fost cand nu eram de fata, dat sotul meu a aplicat aceasta metoda, sa-i zicem metoda alegerii, sau metoda variantelor. Pentru ca suntem departe de parinti si nu avea cu cine lasa copilul acasa (caci voia sa stea sa se uite la desene, a zis el ca ramane singur la desene :D), sotul meu trebuia sa ma ia acasa cu masina personala fiind seara tarziu (9,30-10pm). A mai fost odata cand s-a lasat cu lacrimi, caci sotul meu nu a avut rabdare cu el. De data asta i-a explicat frumos ca daca ramane singur, exista riscul sa ramanem fara curent (s-a intamplat mai des in ultima vreme sa ne pice siguranta de la curent, deci era familiarizat). Asta insemna ca ar fi ramas pe intuneric singur acasa si asta l-a determinat sa aleaga sa vina cu el. El se teme de intuneric si atunci a zis: "Atunci vin cu tine, tati". There!

Eu una stateam cam cu frica in san sa nu se lase cu scandal, dar sotul meu a gasit varianta cea buna. Eu ma mai gandisem la varianta sa stea vecina cu el 10min cat dura pana ne intorceam noi acasa. :)


Deci se poate! Nu e nevoie decat de putina imaginatie si sa vrei sa gasesti o varianta pozitiva. Sa respecti copilul!

Niciun comentariu: