marți, 17 iunie 2014

Copilul tau e disciplinat?

Ce mai inseamna in ziua de azi copil disciplinat? Sa fie mereu ascultator? Sa stea acolo unde il pui? Sa nu puna la indoiala nimic din ce spui? ...?

Este un subiect atat de controversat, caci valorile de acum 30 de ani (care nu prea existau), nu se mai aplica azi. Ma bucur ca acum parentingul ia amploare si la noi. Sunt multe workshopuri despre alaptare, despre agresivitate, despre gestionarea unei familii cu mai multi copii, etc si toate merita! Si carti, si mai multe! Doar sa vreti sa va documentati! Din pacate multi parinti nici nu concep sa caute in carti niste solutii, sau sa caute sa inteleaga mai bine de ce un adolescent, de exemplu, are un anumit comportament... Larry Cohen este un autor preferat de mine, am citit cartea lui "Retete de jocuri" despre care am scis pe un alt blog al meu cateva cuvinte. El spune si demonstreaza cat de important este jocul pentru un copil, si cum pot jocurile rezolva multe probleme.

Gestionarea unei situatii dificile tine doar de adult, caci doar pe el se poate controla. Aceasta este cheia gestionarii comportamentului copilului. "Orice comportament al copilului are o cauza", cred cu tarie acest lucru! Nimic nu este intamplator in comportamentul lui. Daca e bine-dispus (si cooperant), daca e violent sau introvertit. Copilul invata zi de zi din ce se intampla in jurul lui, de aceea el este ce vede zi de zi. Nu sunt de acord cu pedepsele. Daca ajungi la pedepse inseamna ca tu ai o problema. Un copil are un comportament nedorit, tocmai pentru ca tu ca adult, nu ai un stil parental potrivit.

De regula, cand un copil este obraznic, reactionam automat, sau nu stim cum sa reactionam. Pentru a rezolva aceasta problema recomand un ghid ajutator de ascultat oricand (si reascultat oricand vrei o tema anume sau un capitol anume), dimineata in masina spre serviciu, acasa, noaptea cand doarme cel mic, sau cand ai putin ragaz. Este un ghid de disciplinare fara pedepse cu exemple concrete pe care le puteti exersa si aplica cu copilul vostru. In plus, daca le comandati de la acest link aveti reducere fata de pretul oficial (30 lei in loc de 36 lei). :)


Copilul tau e disciplinat? ®
Ghid de disciplinare fara pedeapsa


Capitolul 1: Cauzele comportamentelor copiilor

Capitolul 2: Despre pedeapsa si efectele ei asupra copiilor si parintilor

Capitolul 3: Metode care incurajeaza comportamente dezirabile si previn situatii dificile
(Rutinile de familie: 1-8 ani;
Getionarea tranzitiilor: 1-8 ani;
Modificarea contextului: 1-8 ani;
Regulile familei: 3-15 ani;
Planificarea situatiilor de risc: 1-8ani)

Capitolul 4: Metode eficiente de descurajare a comportamentelor problematice ale copiilor
(Distragerea tentiei: 1-4ani;
Ignorarea sistematica: 1-8 ani;
Metoda consecintelor + metoda comportamentului desirabil: 1-4ani;
Metoda timpului de linistire + recompensarea comportamentului desirabil)

Incheiere: Ii iubim copii si atunci cand gresesc


Tonul vocii este calm, ferm si placut, incat fi-miu s-a jucat linistit pe toata durata discului. :)

As vrea sa ma ajutati si pe mine cu ceva: eu am ascultat discul, dar cum il fac si pe sot sa-l asculte? :D Chiar astept propuneri din partea voastra! :D

Niciun comentariu: